Wat zijn NFC visitekaartjes en hoe werken ze?

Visitekaartjes zijn een essentieel instrument voor professionals om zichzelf en hun bedrijf voor te stellen aan potentiële klanten en partners. In het digitale tijdperk worden traditionele papieren visitekaartjes langzaam overbodig omdat mensen kiezen voor meer innovatieve en milieuvriendelijke opties. Een van die innovaties zijn NFC visitekaartjes, die langzaam aan populariteit winnen onder professionals. In deze blog bespreken we wat NFC visitekaartjes zijn, hoe ze werken en wat hun voordelen zijn. We gaan ook in op de verschillen met QR-code visitekaartjes en digitale visitekaartjes.

Wat zijn NFC visitekaartjes?

NFC staat voor Near Field Communication, een draadloze technologie waarmee twee apparaten met elkaar kunnen communiceren wanneer zij zich in elkaars nabijheid bevinden. NFC visitekaartjes zijn papieren of plastic kaartjes met een kleine NFC-chip die de contactgegevens van de kaarthouder opslaat. Deze chip communiceert met een smartphone of apparaat dat NFC ondersteunt, waardoor de ontvanger onmiddellijk toegang krijgt tot de contactgegevens, website of sociale-mediaprofielen van de kaarthouder. NFC visitekaartjes zijn ook bekend als NFC-enabled visitekaartjes, NFC smart visitekaartjes, of NFC technologie visitekaartjes.

Hoe werken NFC visitekaartjes?

NFC visitekaartjes werken op dezelfde manier als contactloze betalingen. Wanneer de ontvanger met zijn NFC-toestel op de NFC-chip van het visitekaartje tikt, leest het toestel de op de chip opgeslagen informatie en vraagt het de ontvanger om de contactinformatie op te slaan. De ontvanger heeft ook toegang tot de website van de kaarthouder, sociale media profielen, of andere informatie gekoppeld aan de NFC-chip. NFC-visitekaartjes zijn gebruiksvriendelijk en besparen tijd omdat de ontvanger de contactgegevens niet handmatig hoeft in te typen.

Verschillen tussen NFC visitekaartjes en QR Code visitekaartjes

QR-code visitekaartjes zijn een andere innovatieve optie die professionals kunnen gebruiken om traditionele papieren visitekaartjes te vervangen. QR codes zijn tweedimensionale barcodes die informatie opslaan zoals contactgegevens, website URL's en social media profielen. QR-code visitekaartjes werken doordat de ontvanger de QR-code scant met de camera van zijn smartphone, die hem vervolgens naar de opgeslagen informatie leidt. Hoewel zowel NFC als QR-code visitekaartjes contactloze toegang tot informatie bieden, zijn er enkele verschillen tussen beide:

   1. NFC visitekaartjes vereisen geen internetverbinding om te werken, terwijl QR-code visitekaartjes dat wel doen.
   2. NFC visitekaartjes bieden een meer naadloze gebruikerservaring, omdat de ontvanger geen app van derden hoeft te openen om toegang te krijgen tot de informatie. QR-code visitekaartjes daarentegen vereisen dat de ontvanger een QR-code reader app downloadt alvorens de code te scannen.
   3. NFC visitekaartjes kunnen alleen worden gelezen door apparaten die NFC ondersteunen, terwijl QR-code visitekaartjes kunnen worden gelezen door elk apparaat met een camera.

Voordelen van NFC visitekaartjes

 • Milieuvriendelijkheid: Een van de belangrijke voordelen van NFC visitekaartjes is hun milieuvriendelijkheid. Nu de wereld zich meer bewust wordt van milieuproblemen, zijn bedrijven op zoek naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen. Traditionele papieren visitekaartjes dragen bij aan milieuvervuiling omdat ze vaak worden weggegooid of ongebruikt blijven. NFC visitekaartjes daarentegen kunnen herhaaldelijk worden gebruikt, waardoor er minder papierafval ontstaat.
 • Gemak: Behalve milieuvriendelijk zijn NFC visitekaartjes ook handiger om mee te nemen dan traditionele papieren visitekaartjes. Traditionele papieren visitekaartjes kunnen omvangrijk zijn en gemakkelijk verloren gaan of beschadigd raken. NFC visitekaartjes daarentegen zijn klein, licht en kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in een portemonnee of telefoonhoesje, waardoor ze handiger zijn voor professionals onderweg.
 • Personalisatie: NFC visitekaartjes bieden meer personalisatiemogelijkheden dan traditionele papieren visitekaartjes. Professionals kunnen hun NFC visitekaartjes personaliseren door website URL’s, social media profielen, productdemo’s en andere relevante informatie toe te voegen die hen kan helpen zich te onderscheiden van hun concurrenten.
 • Multifunctionaliteit: NFC visitekaartjes kunnen ook worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals contactinformatie, productdemo’s, of zelfs als toegangssleutel tot afgeschermde gebieden. Deze multifunctionaliteit maakt NFC visitekaartjes waardevoller voor professionals, omdat ze voor meerdere doeleinden kunnen worden gebruikt, hun werkprocessen stroomlijnen en hun productiviteit verhogen.
 • Kosteneffectiviteit: Hoewel NFC visitekaartjes duurder kunnen zijn dan traditionele papieren visitekaartjes, zijn ze op de lange termijn kosteneffectiever. NFC visitekaartjes kunnen gemakkelijk worden hergebruikt en bijgewerkt, waardoor het niet nodig is om kaarten opnieuw te drukken telkens als er een wijziging is in de contactgegevens. Dit bespaart bedrijven tijd en geld, waardoor NFC visitekaartjes op de lange termijn een meer betaalbare optie zijn.
 • Tracking: Tot slot bieden NFC visitekaartjes een tracking functie die traditionele papieren visitekaartjes niet hebben. Met deze functie kunnen professionals bijhouden hoe vaak hun visitekaartjes zijn gescand, wat waardevolle inzichten geeft in de effectiviteit van hun marketing- en netwerkstrategieën.

Conclusie

NFC visitekaartjes zijn een nieuwe en innovatieve manier voor professionals om contactinformatie uit te wisselen met hun klanten en partners. Ze bieden tal van voordelen zoals milieuvriendelijkheid, gemak, personalisatie en multifunctionaliteit. Hoewel ze duurder kunnen zijn dan traditionele papieren visitekaartjes, bieden ze op de lange termijn een meer kosteneffectieve en duurzame optie. NFC visitekaartjes zijn ook een uitstekend middel voor personal branding en marketing, omdat ze professionals een modern en tech-savvy imago geven. Naarmate de technologie voortschrijdt, kunnen we verwachten dat NFC visitekaartjes meer gemeengoed zullen worden in de professionele wereld.